Gå til innhold

Bådins mørke side

juni 3, 2015

946426_386022438169977_1083591206_n

Endelig skulle Bådin komplettere et ellers flott ølsortiment med mørke øltyper etter å brygget gode pale ales, saisoner og wit siden oppstarten. Undertegnede har hakket mer sansen for mørkere øltyper enn lyse, så det var svært gledelig at Bådin også nå prøvde seg på intet mindre enn tre nye som inkluderer brent malt; én black IPA, én stout og én brown ale. Disse ble alle lansert i løpet av april og mai, og er nå tilgjengelige på lokale Vinmonopol.

Selv om vi er inne i sommertiden hvor en gjerne foretrekker lysere øltyper bør man ikke glemme de gode og mørke heller. Øl som stout og brown ale gjør seg tross alt mye bedre til kraftig grillmat enn lyse pilsnere.

Bådin 8013 20150424_215919

8013 er en black IPA, og navnet henspiller seg på postnummeret der bryggeriet ligger. Ølet har en alkoholprosent på 7 %, og IBU’en er skrudd opp til 65.

Ølet har en ikke overraskende dyp rødbrun til svart farge, og toppes med et kremet, lys brunt skum. Aromaen er tydelig brent med preg av kaffebønner, god sjokolade, brownies, og litt aske. I bakgrunnen kjennes IPA-delen med grapefruktaktige toner. Litt diacetyl kjennes også. Smaken starter først fruktig før mer brent malt, aske og mørk sjokolade ruller inn. Mot slutten møter jeg fruktigheten igjen, og noe som prikker litt ekstra i munnen (chili?) Kroppen er på et medium nivå, og munnfølelsen er myk og glatt. Bitterheten holdes fint i sjakk og oppleves balansert.

Bådin 8013 er fin blanding mellom en stout og en IPA, og de kniver hele veien om å være i rampelyset. Dette kommer tydelig frem etter hvert som ølet varmes opp i glasset.

 

Bådin Mørkved 20150501_201958

Bryggeriets første stout holder seg på et relativt rolig nivå og klokker inn på 5,2 %, og med en IBU på 28. Igjen mynter ølets navn på noe lokalt, og stouten måtte selvfølgelig da hete Mørkved. Dette er en bydel som ligger omtrent 10 km øst for Bodø sentrum, og hvor undertegnede også har vokst opp. I ølet er det i tillegg til bygg brukt både maltet hvete og flaket havre, og humletypen er Magnum.

Mørkved er svart som natten med et flott og kremet, lys beige skum. Ikke uventet har aromaen brente toner med innslag av kaffe, aske og mørk sjokolade. I aromaen får også humlen vise seg litt fram i form av litt furunåler i bakgrunnen. Smaken er enda mer brent med mer aske og kaffebønner. I tillegg kommer det et tydelig preg av sjokoladetrøfler som gir en fin og søtlig touch. Munnfølelsen er silkemyk, og bitterheten er lett.

Dette er en skikkelig solid stout med gode, brente toner. Ølet viser balanse hele veien, og er også overraskende lettdrikkelig.

 

Bådin Cinema 20150601_201545

Cinema er en brown ale på 5,3 % og 28 IBU, og er navnet på et tidligere utested i en kjeller i Bodø. For undertegnede var dette ungdomstidens eneste utested med 18-årsgrense, og hvor ølet var billig og man kunne påvirke musikken. Brown alen er av engelsk type, og det er brukt humlen East Kent Goldings.

Ølet er like mørkt som nevnte utested var med en dyp nøttebrun farge, og er nokså klart. Litt beige skum dannes på toppen. Aromaen fremstår som en blanding av brent og søt malt, og har mange lag hvor man er innom hasselnøtter, sjokoladetrøfler, rugbrød, soyasaus, brunt sukker og rosiner. Smaken er like spennende med mer brenthet og tørket frukt, og i bakgrunnen ligger en fin maltsødme. Fruktigheten minner litt om den man finner i typiske belgiske mørke øl. Munnfølelsen er glatt og silkete, og bitterheten er lav.

Bådin Cinema overrasker meg litt, og jeg blir fascinert over hvor kompleks den klarer å framstå til å være en relativt lett øl i engelsk tradisjonell stil. Balansen i ølet mellom brenthet og sødme følger gjennom aroma og smak, og resulterer i en ny personlig favoritt blant Bådin-ølene.

 

 

Takker bryggeriet for smaksprøver.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: