Gå til innhold

Sommerølet er her!

mai 9, 2015

I et hvilket som helst annet tidligere år ville et nyhetsslipp av sommerøl være synonymt med lyse lagerøl med en begrenset smaksprofil. Denne ølsommeren ser der i mot ut til å få en helt annen «swung» over seg. Vinmonopolet hadde denne helgen et gigantisk slipp av ølnyheter (igjen!) og, selv om ikke alle øl er mulig å bestille for øyeblikket, består sortimentet til polet nå av 948 ulike øl! Det er jaggu ikke lenge siden polet passerte den gang imponerende 200 øl i sitt sortiment.

Mai-slippet bikker 100 nye øl, og her er flere norske håndtverksbryggerier representert med sommerøl; der i blant Kinn Sommarøl (5,5 %) og nykommerbryggeriet ODE Mikrobryggeri med sin Sommer ale (5 %). Dette er humlerike pale ales framfor lyse lagerøl. I tillegg flommer det av ølnyheter av den sommevennlige øltypen saison, og her kan det nevnes øl som Kinn Saison Extra (7,5 %), Klostergården Saison (6,7 %), Grünerløkka Løkka Sitronsgress Saison (6 %) og Austmann Citra Saison (5,9 %). I tillegg kommer det sommerøl fra utlandet også i amerikanske Sierra Nevada Summerfest (5 %) og svenske Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale (5 %). Jeg tror vi denne sommeren får langt mer interessante tester av sommerøl enn det tidligere år har vist.

946426_386022438169977_1083591206_n

På den lokale fronten her i Bodø får vi også et typisk sommerøl fra våre lokale helter i Bådin, og som er ute med en ny remix av 20150508_204228sin Rensåsen. Ølet er altså en amerikansk type pale ale, og denne gangen er det brukt den passende humletypen Summer. Ølet har en IBU på 35 og alkoholprosenten ligger oppskriftsmessig på 5,5 %.

Ølet har en svakt uklar oransje farge og toppes med fint, lys beige skum. Ikke uventet er aromaen fruktig, og det er tydelig at humlen Summer drar med seg en del fruktige toner som minner om fersken, grapefrukt og sitron. I tillegg kjennes nyklipt gress og furu. Smaken er ikke ulik med toner av furu og grapefrukt, men her er det mer gressaktige humlepreget tydeligere. Samtidig er ettersmaken svakt søtlig med lys malt. Munnfølelsen er lett og glatt, og ølet har en behagelig moderat bitterhet. Personlig hadde jeg foretrukket litt tydeligere aroma og smak, men dette er en balansert, fruktig og lettrdrikkelig pale ale som kan bli et utmerket gressklipperøl.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: