Gå til innhold

NM i hjemmebrygging 2015

april 18, 2015

Da var det den tiden av året igjen hvor alle de dyktige hjemmebryggerne sender inn sine bidrag til norgesmesterskap i hjemmebrygging. Påmeldingskravene er strenge og alle øl må meldes inn i riktig klasse og dømmes knallhardt etter typeriktighet.

20150410_213905

Forberedelsene fredag dreide seg om å teste usmaker, og ikke drikking av Ringnes Pils. Pilsen er kun base som ble tilsatt ampuler med usmaker.

For andre året på rad blir én hovedklasse bedømt i Bodø, og jaggu var det ikke den samme herlige gjengen som i fjor. Gjengen ledes av Norbryggs allmektige Per Øyvind og består av de supre lokale dommerheltene Johan, Remi, Svein Erik, Stein Erik og undertegnede. Personlig var jeg i ekstase over at vi år skulle få dømme hovedklassen porter/stout med sine underklasser. Dette er mitt tredje år i NM-dømming og det har vært ulike hovedklasser alle årene.

20150411_133024

Bilde i øldommerperspektiv

 

Til og med lokalet var det samme (et stort kontor faktisk), og tilnærmet samme dømmeoppsett som året før; forberedelser fredags kveld, to flights på lørdag og én flight og til slutt finale på søndag. I fjor var det 30 øl som skulle dømmes, i år hadde vi ansvar for å dømme 37 som fordelte seg slik i følgende tre flights:

  • 13 stk. i klassene 8 A, B og C (dry stout, sweet stout, oatmeal stout).
  • 15 stk. i klassene 8 D og E (porter, moderne porter/stout).
  • 9 stk. i klassene 9 C og D og 13 A, D og E (foreign extra stout og baltisk porter, og frukt/grønnsaksøl, andre røykøl og øl med andre tilsetninger med porter/stout som base).

    20150411_133024

    Bilde i øldommerperspektiv

 

Gjennom flightsene var det mye variert som var sendt inn, men også mye bra og spennende øl. Det ble sendt to øl fra hver flights til søndagens finale og som besto av 1 dry stout, 1 oatmeal stout, 1 stout tilsatt honning, 1 foreign extra stout og 2 moderne porter/stout. Etter at siste øl var drukket var finaledommerne nokså samstemt i resultatet hvor en solid foreign extra stout ble vinner, og andre- og tredjeplassen gikk til de to moderne stout/porterne. Den store nasjonale finalen blant alle vinnerne av hovedklassene går av stabelen allerede siste helga i april og utspiller seg i Bergen i år. Tradisjon tro får vinneren brygget ølet hos Nøgne Ø.

Takker for nok et år med solid deltagelse og alle som har sendt inn bidrag. Det er gøy å oppdage at det brygges så mye godt øl i det norske folks kjøkken og garasjer. Gleder meg allerede til neste år! Det er så gøy å bedømme øl!

20150410_232621

Kommersielle referanseøl ble testet for å være best mulig forberedt til dømming innen ulike ølstiler.

 

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: