Gå til innhold

Påskeølet er her!

mars 30, 2015

Endelig er påskeølet her! Mørkt og kraftig juleøl og winter warmers er byttet ut med maltrike, fruktige og lyse øl; brew_22283perfekt til påskelammet. Hvis du tror påskeøl er en annen teit kommersiell markedsføring som har dukket opp de siste årene, så tar du feil. Faktisk så ble det lansert påskeøl så langt tilbake som i 20- og 30-årene her til lands, og var vel så tradisjonsfylte som juleølet.

Også i år har det dukket opp norske nylanseringer på Vinmonopolet, og av dem er Klostergården Påskeøl (6 %) og Kinn Påskeøl (6,5 %). En annen nykommer er Hoppy Easter (5,6 %) fra det italienske CRAK Brewery.I tillegg har Nøgne Ø kommet ut med ny utgave av sin God Påske (7,5 %).

I sortimentet til Vinmonopolet finner vi også gamle travere som belgiske Gouden Carolus Easter (10,5 %), som jeg skal teste en to år gammel versjon av i løpet av påska, og Midtfyns Påskebrygg (6,8 %) som det desverre har vært litt variabel kvalitet på tidligere. Palmehelgen ble viet til et par nykommere:

CRAK Hoppy Easter 20150327_211000

En amerikansk type pale ale humlet med Citra, Summit og Simcoe. Ølet er uklart med en oransje farge, og en off-white-farget skumtopp. Aromaen er veldig fruktig, og humletypene får virkelig utfolde seg her. Toner av appelsin, sitrus og andre tropiske frukter treffer nesen, og i tillegg furunåler og tørt høy. I smaken kommer gresspreget fra humlen mer fram, men i bakgrunnen lurer fortsatt fersken, grapefrukt og lime. Munnfølelsen er silkemyk, og ølet har en solid, balansert bitterhet. En riktig frisk og fruktig pale ale, og denne vil passe utmerket i påskas solvegg.

 

Klostergården Påskeøl 

I forhold til italienern er dette mer en engelsk type pale ale brygget med engelsk alegjær, og noe hvetemalt. Dette ølet er klart med en gylden og mørk bronsefarge. Skummet er høyt med lys beige farge, og er 20150327_220305såpeliknende. Aromaen er ikke uventet maltrik med tørket frukt, fudge, lær og kjeks, og i tillegg noe pussig  som minner om råtne grønnsaker og sigarettaske. Smaken er en bedre opplevelse med karamell, lær, tre, høy og litt grønnsaker. Avslutningen er litt tørr. Myk og glatt munnfølelse, og har en balansert og fin bitterhet.

Dette ble en litt blandet opplevelse der aromaen virker ubalansert, og med noen utoner. Til gjengjeld er smaken mye mer balansert med fin maltsødme og bitterhet. En grei engelsk ale som nok passer bedre til påskelammet enn Hoppy Easter.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: