Gå til innhold

Nye lokalprodukt

januar 30, 2015

I disse øltider trenger man ikke reise langt for å oppdage nye øl. Bådin lanserer stadig nye øl, og nyeste i rekken er Prærien, en saison som får deg til å drømme om sommerferie. I tillegg har vi fått et nytt bryggeri i regionen; Gildaskáli Bryggerhus i Gildeskål kommune. De har brygget et øl med både historisk og geografisk forankring på bestilling fra det lokale konseptet SALT som ligger på Sandhornøy i Gildeskål (mer om selve SALT-konseptet: www.salted.no).

10927465_10152570213251828_1889666282_o

Bådin Prærien

Først tar vi en nærmere titt på Bådins nyvinning. Denne saisonen er brygget med hvete og humletypene Tettnager og20150110_214142 Magnum. Ølet holder en IBU på 31 og alkoholnivå på 5,6 %. Bådin Prærien ble testet under deres lanseringsfest i januar hvor også Bådin Rensåsen Remix med simcoe-humlen ble lansert.

I glasset er ølet uklart, og har en stråaktig farge toppet med kremet, hvitfarge, innbydende skum. Aromaen preges av sitrusfrukter, den klassiske belgiske, fruktige gjæren, tørt høy, pepperaktige kryddernoter og et hint av nyklipt gress. Smaken reflekterer de samme flotte tonene, og domineres av sitron, gress, belgisk gjær, høy og mengder av lyse maltsorter. Munnfølelsen har en medium fylde, og en balansert bitterhet. Her snakker vi skikkelig gårdsøl for våronna. En flott og balansert saison fra Bodø-bryggeriet.

 

Gildeskáli Bryggerhus SALT

Jeg hadde ikke hørt om dette bryggeriet eller ølet før jeg så min dommerkollega, Johan Johansen, fronte ølet på forsiden av Avisa Nordland. Johan er en entusiastisk ølekspert og en kreativ hjemmebrygger, så det var ikke overraskende at han var med på dette prosjektet. Etter mye historisk research etter lokale bryggeingredienser endte valget på viltvoksende pors, og som tilbake i tiden var blitt høstet på Sandhornøy.

Skjermbilde

 

 

Det ble testbrygget flere batcher av ølet, og til slutt var den perfekte kombinasjonen mellom friske porsblader og 20141129_201207humle et faktum. Som om ikke porsen utgjorde nok lokal forankring ble det i tillegg tilsatt en dose sjøvann under bryggingen, altså tilsetning av havsalt (!). Øltypen som ligger til grunn er en lys ale, og som skal ligge et sted mellom en engelsk golden ale og en belgisk blond i følge sjefen sjøl. Ølet ble brygget hos Klostergården Håndbryggeri som ligger på øya Tautra i Trondheimsfjorden.

I følge bryggeriet er SALT et fint all-round-øl hva gjelder av mat, og nytes best på lave temperaturer rundt 4-6 grader. Testbryggene skal ha holdt et alkoholnivå på 5,5 -6 %, men første batchen ble justert til 4,7 % for å kunne selges som et suvenir til SALT-prosjektet. Ølet er tilgjengelig på to utesteder, Heimsjyen i Gildeskål og på Naustet og Lanternen i Bodø, og i dagligvarebutikkene i Gildeskål. Den første batchen er nesten revet vekk, men en ny skal være på vei, og denne batchen skal også komme på Vinmonopolet en gang på våren.

Ølet ble testet på Naustet og Lanternen. Fargen er strågul og uklar, og har et fint off-white skumhode. I en mild 20150110_231409aroma finner jeg tørt høy, lys malt, litt sitrus og et hint av krydder i bakgrunnen. Smaken er ikke langt unna med mer lys malt og høy, men her er porsen mer framtredende med toner av urter, lyng og skogbunn. Munnfølelsen er glatt med behagelig fylde, og ølet har en lett bitterhet.

SALT er en interessant kreasjon med en fin balanse mellom pors og malt. Er også lettdrikkelig, og vil også kunne bli en solid sommerhit.

Jeg takker bryggeriene for informasjon og bilder. Egne bilder ble tatt i mørkt lokalet og ytrer ikke ølene fullverdig respekt.

 

Reklamer
One Comment leave one →
 1. Andi permalink
  mars 9, 2016 9:31 pm

  Hello and many greetings from Germany

  Last Summer i could taste the local Beer «Salt» at Sandhornøya at the Salt Festival.
  I just want to ask for an adress of the brewery, i only want to send some Fan-Post an Bavaria beer as a Souvenir, perhaps you can Tell me the adress, it would be very Nice.
  If you have an adress, please let me know, my Mailadress is senfglas8@yahoo.de

  Many Thanks and many greetings from southern Germany,
  Andi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: