Gå til innhold

Summer Wine – Ikke gull alt som glimrer

oktober 18, 2014

I en ellers så tradisjonsrik ølnasjon som Storbritannia er det gledelig å se at ølrevolusjonen også har nådd de britiske øyer. Flere britiske bryggerier dukker opp med mer eksperimentelle øl enn de mer Summer-Wine-logotradisjonelle øltypene, og disse relativt små bryggerierne eksporterer i stor grad. Ikke et vondt ord om de kjente britiske øltypene som har vært populære i over 100 år, men en variert ølmeny er alltid velkomment. De nye britiske mikrobryggeriene er også dyktige på å lansere sine øl i samfunn hvor ølentusiaster tripper etter nye og spennende øl, eksempelvis Norge. I den siste tiden har flere britiske øl dukket opp her til lands, både på butikk og pol, og med varierende kvalitet.

Etter hvert som ølrevolusjonen har rullet innover landet har utvalget blitt ganske så fantastisk bare på noen få år. Ikke bare er det importert verdensledende øl til Norge , men norske mikrobryggerier brygger også øl av solid kvalitet. Dette medførerer at det har bygget seg opp en del forventninger når nye øl blir tilgjenglig ved polslippene.

Bryggeriet Summer Wine fra Holmfirth i Yorkshire er et av nye britiske bryggerier som Vinmonopolet lanserte  i høst. Bryggeriet, som startet opp i 2008, har en visjon om å gå litt utenfor regelboka når det gjelder ølbrygging, og har et høyt fokus på kreativitet. Tilgjenglig på polet får du nå deres Mokko Milk Stout (6%), Sabertooth IPA (6,9%) og Diablo IPA (6 %).

 

Summer Wine Diablo IPA 20141011_215636

Denne IPA’en er en mix mellom de amerikanske humletypene Chinook og Citra og klassisk britisk pale malt. Ølet har en uklar oransje farge, og et off-white-liknende, kremet, skumhode som danderer ølet på en fin måte. Videre følger en noe forsiktig, men fruktig aroma med grapefrukt, sitrus og litt tørt høy. Smaken er mer søt med humletoner av grapefrukt, gress og lys malt. I tillegg preges bakgrunnen av noen usmaker i form av kokt kål og diacetyl. Munnfølelsen er glatt, og bitterheten oppleves ganske så kraftig. En grei IPA som vil tilfredstille alle som elsker humlebomber. For meg oppleves ølet litt ubalansert i smaken, og utoner trekker litt ned.

 

Sabertooth IPA 20141017_211101

En IPA hvor det er benyttet humletypene Columbus og Summit. Også denne har en fin og uklar oransje farge, og med et lite, off-white-farget skumhode. Aromaen  er overraskende søt hvor det første som slår meg er fruktig gelégodteri. Videre kjennes mango, blodappelsin, granbar og gress. Humlen er mer framtredende i smaken med preg av gress, tre, litt papp og mye harpiks. Avslutningen er tørr. Munnfølelsen er glatt, og bitterheten oppleves nokså kraftig. Aromaen var interessant, men smaken føles litt ubalansert. Mulig det ikke er mine favoritthumler, men jeg syns humlen dominerer for mye i denne.

 

Mokko Milk Stout 20141017_222142

Ikke ofte det dukker opp en skikkelig melkestout, og som er tilsatt laktose (melkesukker). Fargen på ølet virker klar og er dyp brun til svart.  Det danner seg ikke så mye skum, men litt beigefarget er det likevel helt i starten. Brente toner i aromaen  sammen med mer kaffe, sjokoladetrøfler og noe lær. Litt forsiktig aroma på denne. Smaken er lett og søt med mer brent malt, sjokolade og litt gummi. Munnfølelsen er silkete og lett, og har en ventet lav bitterhet. En fin søt og stout. Litt forsiktig versjon, men er nokså lettdrikkelig.

For 10 år siden hadde kanskje disse ølene fra Summer Wine vært spennende og farget en ølscene som her til lands var nokså begrenset. I dag, hvor landet nærmest renner over av fantasitsk øl fra fjern og nær, så føles middels gode importøl fort overflødige i et ellers rikt øl-Norge.

Link: http://www.summerwinebrewery.co.uk/

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: