Gå til innhold

En snartur i Berlin

august 18, 2014

I løpet av sommeren var jeg en tur innom Berlin, og jaggu ble det ikke tid til et par ølrelaterte avstikkere. Tyskland har generelt en godt forankret og nokså konservativ øltradisjon. Berlin har mange 20140708_203817ølsteder, men man må lete litt for å finne ølplasser som serverer mer enn fem ulike øl, og noe annet enn tysk pils og hveteøl. Mye tysk øl jeg traff på veien syns jeg var helt greit og på grensen til kjedelig. Hvis man leter litt anbefales det å prøve øl fra de nye mikrobryggeriene som har dukket opp de siste årene, og som fokuserer mer på IPA’er og andre mer kreative ølrevolusjonsøl. I Berlin anbefales blant annet Vagabund Brauerei, Schoppe og Heidenpeters. Desverre fikk jeg ikke anledning denne gangen til å besøke disse som gjerne har en tilhørende pub hvor ølene er best tilgjengelig. Enkelte mikrobryggerier flasker sine øl og er dermed lettere å finne andre steder

 

Mommseneck (ved Potsdamer Platz)

Alte Potsdamer Strasse

Åpent: 11:00 – 20:00

Dette relativt store ølstedet er vanskeligere å finne enn man skulle tro, og til tross for at det ligger tett ved Potsdamer Platz. Steder ligger i en liten sidegate med et smalt inngangsparti, og det er lett å gå 20140708_212122forbi hvis man ikke følger med! Når man først finner fram er lokalet rimelig stort og i tillegg bordplasser ute både på framsiden og baksiden. Her tilbys 10 kjente tyske øl fra fat, og en variert flaskemeny med 100 ulike øl fra inn og utland, og noen lokale. Ved mitt besøk var stemningen rolig, og var omtrent halvfylt. Det kan legges til at det lå en viss spenning over byen da Tyskland skulle møte Brasil senere den kvelden i semifinalen under sommerens VM. På Mommseneck hadde de også en solid matmeny med store porsjoner av typisk tysk kost, og som var helt ok, servicen likeså. En grei plass å besøke hvis man er opptatt av smake øl fra en litt mer utvidet meny enn de fleste andre puber og restauranter. Det ligger også en Mommseneck i en avstikkergate fra Kurfürstendamm vest i Berlin.

20140708_212037

Das Meisterstück

Hausvogteiplatz 3-4

Åpent: 10:00 – 01:00

20140711_214021

I sentrale deler av Berlin, ved Hausvogteiplatz, finner du denne anbefalte restauranten hvor u-bahnen stopper nesten like utenfor. Det som møter deg innenfor Das Meisterstücks vegger er en varm og 20140711_213725koselig atmosfære. Generelt har lokalet et rustikt preg med mye treverk og åpne flammer, og med et synlig kjøkken. Etter hvert oppdager du at lokalet har en del sprø utforminger som bare må oppleves. Restauranten fokuserer på typisk tyske retter med en moderne vri, og har er et stort fokus på uliker pølsetyper. Øl er også i fokus og tilbyr flere håndtverksøl fra tyske mikrobryggerier fra fat, og med en ellers rik ølmeny. Desverre hadde de få av disse ølene som sto i menyen, men jeg fikk likevel smakt en helt grei american pale ale fra BraufactuM.  Restauranten er opptatt av å kombinere matretter og øl, og i menyen er det for hver matrett foreslått en øl som passer til. Maten var upåklagelig. Et sted som kan anbefales for den som er glad i skikkelig øl og mat, men restauranten bør få litt mer orden på ølinventaret.

20140711_210012

Hopfen & Malz

Triftstr. 57

Åpent: Tir. 16:00 – 20:00, Ons-Fre. 15:00 – 20:00, Lør. 11:00 – 16:00

20140709_163906

Skal du ut å kjøpe flaskeøl anbefales et besøk innom denne lille, superkoselige ølbutikken i Wedding nord i Berlin. Butikken ligger i en stille gate som for det meste består av boligblokker, men er ikke 20140709_164029vanskelig å få øye på med sitt fargerike butikkskilt og sin vindusutstilling. I dét jeg entrer butikken er jeg helt alene, og det tar litt tid før butikkeieren kommer ut av lageret og oppdager at det er øljeger som snoker rundt i butikkhyllene. Butikkeieren er en svært hyggelig og veldig ølinteressert mann. Han slår gjerne av en prat og har full oversikt over det som skjer på ølscenen i Berlin og Tyskland forøvrig. Utvalget av tyske øl er upåklagelig og hyllene er sortert etter øltype. Her kan du bare glemme å finne øl fra de mest kommersielle tyske bryggeriene, men gjerne alle tilgjengelige øl fra mikrobryggeriene rundt om i Berlin, og andre sjeldenheter øl fra tyske bryggerier som ikke er så kjent. Utvalget av øl fra kjente utenlandske mikrobryggerier er heller ikke så verst med øl fra blant annet De Molen, Mikkeller og Kinn faktisk! Prisene er heller ikke mye å snakke om for en nordmann, men husk å ta med kontanter da butikken ikke tar kort. Butikken har vært i drift i bare 2,5 år, men later til å tiltrekke seg både andre øljegere på jakt etter nye øl, og andre yngre ølinteresserte som vil raske med seg et par øl i forbifarten. Butikkeieren er heller ikke sein med å sprette en øl og dele smaksopplevelsen med ølinteresserte besøkende.

20140709_163847(1)

Linker:

http://www.mommseneck.de/

http://www.dasmeisterstueck.de/

http://www.hopfenmalz.de/

 

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: