Gå til innhold

Fotball-VM er hveteøl!

juni 15, 2014

kaltenbergDenne uttalelsen har sammenheng med min store åpenbaring og introduksjon til den fantastiske ølverdenen, og der skikkelig tysk hveteøl skulle overbevise meg om at det finnes mer smakfulle øl enn norsk lys lagerøl. Året var 2006 og en 17 år gammel versjon av meg var på klassetur til München bare uker før VM i Tyskland skulle brake løs. Her ble det smakt på mye hveteøl, og jeg var helt frelst. Etter hjemreise dreide hele VM-perioden og sommeren 2006 seg om å få tak i ordentlig uklart hveteøl slik det ble drukket i Bayern. Siden den gang har det bare ballet på seg, og jeg er blitt LITT over middels interessert i øl og ølkultur. Dermed var følelsen fra ungdomstiden tilbake når jeg sprettet en tysk hveteøl til åpningskampen under årets store fotball-happening i Brasil.

Nylig ble hveteøl fra Schlossbrauerei Kaltenberg tilgjengelig på Vinmonopolet, og det er få hveteølsbryggerier med så mye historisk sus som dette. Tidlig på 1500-tallet ble det mangel på hvete i Bayern, og i fare at all hveten skulle gå til ølbrygging og ikke til brødbaking ble den berømte renhetsloven innført i 1516 av de adelige, og som ikke tillot annet en bygg, vann og humle i øl. Brygging av hveteøl ble dermed i lang tid forbeholdt de kongelige. König Ludwig, som også bærer hveteølets navn, hadde sitt bryllup i 1810 som senere har blitt feiret som verdens største folkefest, nemlig oktoberfest. Dagens øl har blitt brygget i Kaltenberg slott siden 1871, og er fortsatt under overoppsyn av kongelige i prins Luitpold av Bayern.

König Ludwig Weissbier Hell (5,5 %) 20140613_215135

Hveteølet har et klassisk utseende med sin uklare oransje farge med et stort, kremet, hvitt skumhode. Aromaen er særdeles fruktig med noter av banan, krydder, hvete og kjærlighetsfrukt. Skikkelig herlig og sommerlig lukt på denne. Smaken er søtlig med preg av hvete og lys malt, pære og banan, og litt krydder. Munnfølelsen er der den skal være, myk og glatt, og bitterheten er lav. Denne hveteølen har flott aroma, men en litt lett smak. Likevel en solid og balansert hveteøl.

Til lykke med verdensmesterskapet og godt øl!

Link: http://www.koenig-ludwig-brauerei.com/

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: