Gå til innhold

Øldømming kommer til Bodø

mai 18, 2014

20140404_193232

Etter solid kursing av hjemmebryggerorganisasjonen Norbrygg i flere norske byer og med påfølgende eksamen, kunne endelig fem øldommer fra Salten-regionen denne våren stille til konkurransedømming i øl. Den første anledningen for å teste ut vår kunnskap meldte seg raskt da denne tiden av året betyr tid for NM i hjemmebrygging, og for første gang skulle enkelte ølklasser dømmes i Bodø! Vi ventet spent på hvilke øl vi skulle få dømme, og det var heller ikke småtteri vi skulle få bryne oss på. I løpet av helgen vi hadde satt av til dømming skulle vi dømme intet mindre enn 30 øl fordelt på hovedklassen  mørk ale (5), engelsk og amerikansk barley wine (9A og 9B) og i tillegg klassen krydret øl (13B) og andre røykøl (13D). Det var gledelig å skulle få dømme noe annet enn i fjor hvor det i Bergen ble dømt lyse lagerøl. De 30 ølene fordelte seg slik:

  • 5A: Engelsk brown ale                  (5 stk)
  • 5B: Amerikansk Brown Ale         (4 stk)
  • 5C: Engelsk dark mild                    (2 stk)
  • 5D: Altbier                                         (1 stk)
  • 5F: Skottsk sterk ale                      (2 stk)
  • 5G: Old ale                                         (4 stk)

 

  • 9A: Engelsk barley wine               (5 stk)
  • 9B: Amerikansk barley wine       (5 stk)

 

  • 13B: Krydret øl                                 (1 stk)
  • 13D: Andre røykøl                          (1 stk)

 

20140406_105755

Som om ikke det var nok, skulle vi i tillegg holde en mellomfinale blant alle vi hadde smakt i løpet av helgen og kåre en vinner. Mellomfinalen ble viet til søndagen, mens de innledende rundene ble 20140404_193320delt opp i tre; en økt fredags kveld og to økter lørdag. Heldigvis fikk vi besøk sørfra i Per Øyvind fra dommerkomiteen i Norbrygg som har masse av erfaring, og som har en fot i et hvert ølmiljø i Norge virker det som. Per Øyvind var med hele helgen som ekspertdommer, og var god å ha når vi mindre efarne ble usikker.

Under NM i hjemmebrygging blir øl meldt på og dømt etter typeriktighet. Under dømmingen blir øl altså vurdert etter hvor likt ølet er 20140404_205710referansetypen etter en nøye typebeksrivelse utformet av Norbrygg. Her blir enhver øltype beksrevet etter hvordan de skal se ut, smake, lukte og munnfølelse.  Dette betyr at en svært typeriktig lys internasjonal lager kan gjøre det like godt som en typeriktig barley wine. Det betyr også at øl som smaker fantastisk, men som ikke passer i den klassen det er meldt på ikke får spesielt høy poengscore. I tillegg er det viktig å plukke opp usmaker som ikke skal forekomme. Hvert eneste øl blir dømt og vurdert ved hjelp av et dommerskjema som hver dommer fyller ut. I skjema kommenteres og gis poeng øl for sitt utseende, aroma, smak, munnfølelse og drikkbarhet. Til slutt får ølet en samlet gjennomsnittscore basert på skjemaene til alle dommerne. Aller helst bør ikke laveste og høyeste score for et øl være for stor, men av og til må man bare innse at det kan være stor uenighet.

20140405_162909

I løpet av helgen ble det smakt på mange ulike øl med varierende kvalitet fra svært så typeriktige til øl som overhode ikke passet den klassen det var påmeldt i. Etter å ha holdt et høyt konsentrasjonsnivå og vurdert 30 øl fredag og lørdag, og hvor de beste ble igjen vurdert i en finale søndag, kunne en noe sliten dommergjeng til slutt stolt sende en vinner av finalen for mørk ale til den store nasjonale finalen. Denne finalen ble holdt litt senere på våren og besto av alle vinnere av mellomfinalene, og i ettertid var det gledelig å konstatere at vinneren fra Bodø nådde tredjeplass i den store finalen.

Vil du vite mer om NM i hjemmebrygging sjekk ut hjemmesiden til Norbrygg:

http://norbrygg.no/

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: