Gå til innhold

Guatemala – Der ølverden står stille

april 25, 2014

Dette innlegget baserer seg på en vurdering av ølscenen i Guatemala fra en langhelg i landet i forbindelse med bryllupet til en barndomsvenn av meg. Til tross for at jeg var mye på farten holdt denne tiden i massevis for å få en relativt god oversikt over landets øl. Takket være en kjempeallright brudgom som faktisk besøkte (samme uke som bryllupet foregikk!) landets store bryggeri, Cervecería Centro Americana, fikk jeg innblikk i, og smakt på det som faktisk var verdt å smake på i Guatemala. Resten av ølene jeg ikke fikk smakt, gikk kun til eksport eller var av samme ulla som resten av de lyse lagerene. Det ble ikke tatt mange ølbilder fra min side denne helgen da mangel på skikkelig bildeforhold og glassverk ble en faktor. Til gjengjeld var Cervecería Centro Americana mer en glad for å dele sine bilder og informasjon. Bryggeriet er nok ikke vant til at folk med litt mer genuin interesse for øl kommer på besøk; faktisk var de såpass entusiastiske  at brudgom med venner ble behandlet som Hollywood-stjerner under sitt besøk.

CerveceriaCentroamericana_gif

Som i et tidligere innlegg om øl fra Hellas, var heller ikke mine forventninger til Guatamalas øl svært høye. I motsetning til å bli positivt overrasket til enkelte bryggerier i Hellas, sto mine oppdagelser til forventningene i Guatemala, og faktisk (om mulig!) under mine forventninger. Guatemalas ølkonsum styres i hovedsak av gigantbryggeriet Cervecería Centro Americana i Guatemala City, og flaggskipet er Gallo (5 %). Logoen til Gallo pryder landskapet i Guatemala, alt fra bakketopper, små boder, og til gigantiske skilt i storbyen Guatemala City. Det er fascinerende hvor stor stolthet landet har for sitt øl, men ølets status er heller som en daglig tørstedrikke enn en smakfull drikk til de tradisjonelle matrettene.

Cervecería-Centro-Americana-S.-A.-en-la-actualidad-3

Det er uvist om bryggerigiganten Cervecería Centro Americana har kjøpt opp mindre bryggerier i løpet av historien, men de markedsfører en rekke øl med i flere ulike serier og navn. En god del av ølene er lyse lagerøl av ymse kvalitet og de fleste hadde usmaker i mer eller mindre grad. Disse er lett å plukke opp når man drikker de fleste i romtomperatur i mangel på kjølemuligheter. Lokalbefolkningen kunne fortelle at ølet i Panama var verre (!) . Og alt kjøpes stort sett på flaske, og det går bare gjetord om enkelte tappetårn, og som jeg aldri observerte på min reise.

10154066_10202585594975192_269089884_n

Storselgeren Gallo har mindre usmaker, og glir greit ned på en varm dag i februar. Det samme kan ikke sies om Monte Carlo (5,3 %) som har et merkelig syrlig preg. Dorada Ice (5,3 %) er billigølet (jada, til og med Guatemala har en billigpils), og er ikke bedre. Det største sjokket kom under smakingen av Monte Carlo Bajo Cero (3,4 %) som smakte så og si ingenting (virkelig nothing, niet, nada, ingenting!), vann smaker nesten mer. Cabro Extra (5 %) hadde faktisk et snev bitterhet, og var helt ok. En anne lys lagerøl, Moza Gold (5 %), smakte en hel del som man normalt ikke finner i en slik øl, men ingen usmaker. Men det finnes også mørke lagerøl, men bokkøl som Moza Bock (5 %) har også en ganske lett smaksprofil.

1959770_10202585605295450_160353049_n

Er det likevel håp for en liten innovasjon for ølutvalget fra Guatemala? Tja, når landets ølscene styres av ett eneste bryggeri er det begrenset hvor mye de gidder å fornye seg. Den siste måneden hadde de likevel lansert to nye øl, Gallo Red Lager (5,3 %) og Gallo Dark Lager (5,6 %), forholdsvis en vienna og en dunkel. Definitiv er dette landets mest smakfulle øl, men er ikke fantastiske, og på kanten til å bli litt for søte. Likevel virker det som om et dryss av tysk bryggetradisjon har nådd Guatemala slik den har gjort i andre land lenger sør på kontinentet.

Det takkes for en helt fantastisk helg på andre siden av kloden ved hjelp av en gavmild brudgom og bryggeri.

Link: cerveceria.com.gt

 

 

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: