Gå til innhold

«To øl» – Ny danske i Norge

september 12, 2013

I august ble et nytt dansk bryggeri tilgjengelig på Vinmonopolet sitt sortiment. To øl, som også har et godt kameratskap med Mikkeller, er på samme måte et kontraktsbryggeri og to_ol_logo leier seg inn hos andre bryggeri der det er tilgjengelig bryggekapasitet. Siden To øl lanserte sitt første øl i 2010 har de fortsatt å lansere kvalitetsøl med fokus på smak og skikkelig råvarer. Bryggeriet har vokst raskt og eksporterer allerede til over 30 land, og ligger høyt representert i listene på ratebeer.com. De uttaler at de ikke ønsker å fokusere for mye på gamle tradisjonelle oppskrifter, men heller på nye varianter med en moderne appell.

På polet ble det lansert fire øl fra To øl; Black Ball Porter (8 %), First Frontier IPA (7,1 %), Raid Beer (5,2 %) som er en lys premium lager og Reparationsbajer (5,8 %) som er en amerikansk type pale ale. Alle er brygget hos det belgiske bryggeriet De Proefbrouwerij. Sistnevnte av ølene ble aldri levert av Vinmonopolet til denne testen.

 

RAID BEER IMG_3134

Ingredienser: Vann, malt, flaket havre, humle (Simcoe, Citra, Nelson Sauvin, Centennial), gjær.

Fargen på denne lageren overrasker noe med sin uklare oransje framtoning og med et kremaktig, off-white og medium skumhode. Aromaen er dominert av fruktig humle og med toner av pasjonsfrukt, fersken, gress, blomster og litt karamell. Skikkelig frisk og fin. Smaken er ikke veldig annerledes med preg av grapefrukt, mango og litt sitrus. Har en glatt munnfølelse, og bitterheten ligger på et medium nivå. Dette er et øl der humle og malt harmonerer fint sammen. Ikke akkurat det man forbinder med en lys lagerøl, men er frisk og balansert hvor humlen preger ølet helt ut.

 

FIRST FRONTIER IPA IMG_3135

Ingredienser: Vann, malt, havre, humle (Warrior, Simcoe, Centennial), gjær.

Ikke ulikt Raid Beer og har også en uklar oransje farge med et medium, off-white-farget skum. Fruktig humle preger ikke uventet aromaen i denne IPA’en med innslag av sitron, høy, parfyme og litt karamell, granbar og grapefrukt. Smaken går mer over til gressaktig humle med grapefrukt i bakgrunn. Fin og glatt munnfølelse, og en bitterhet som strekker seg fra medium til et kraftig nivå. Denne ølen gir deg skikkelig humletrøkk (kanskje litt i overkant), og har en fin aroma.

 

BLACK BALL PORTER IMG_3136

Ingredienser: Vann, malt (pilsner, smoked, chocolate, cara-munich, brown), ristetbygg, flaket havre, mørk cassanade, humle og gjær.

Denne porteren har en fullstendig svart farge med et fint lys brunt og kremaktig skum av en medium størrelse. Og for en aroma! I nesen leker brent malt, kaffe, mørk sjokolade, aske, mørkt tre og litt knekk. Smaken inneholder også mye brentpreg og veldig mørk sjokolade med en dæsj av aske i slutten. Munnfølelsen er glatt, og har en medium bitterhet. Dette er virkelig en smakseksplosjon av en øl, og er fyldig og flott. I tillegg er den et hakk bittrere enn andre portere.

Ut i fra disse tre testede ølene er det ingen tvil om at bryggeriet setter smaken i fokus, og det spares ikke på noe når To øl setter i gang bryggingen. Glad i å bruke humle er de også.

Link: http://to-ol.dk/home/

No comments yet

Legg igjen en kommentar